Same As U UF
Same As U är ett UF-företag från Linköping. Same As U vill uppmärksamma och bidra till ökad kunskap kring Retts Syndrom som är ett sällsynt syndrom som nästan endast drabbar flickor.
Nikki
För ungefär ett år sen träffade jag Nikki för första gången. En jättegullig 11-årig tjej som älskar att lyssna på musik, shoppa och vara ute i naturen. En sak som Nikki tycker är jätteroligt är när man springer med henne i rullstolen och hon har hittills sprungit fem olika lopp. Nikki har Retts syndrom vilket gör att hon inte kan prata, andas ordentligt, gå utan uppsikt och andra saker som är en självklarhet för vissa andra.
Vad är Retts syndrom?
Retts syndrom är ett sällsynt syndrom som nästan endast drabbar flickor. Retts syndrom orsakas av störningar i hjärnans mognad, vilket leder till svåra funktionsnedsättningar. Retts syndrom medför svåra funktionsnedsättningar vad gäller viljemässigt agerande, kommunikation, brist på samverkan mellan andning, blodtryck och puls, och det medför även epilepsi. De flesta med Retts syndrom kan varken gå eller ens stå på egen hand, och endast 1% kan prata.
Personer med Retts syndrom förstår och tar till sig mycket av den information som finns och sägs i omgivningen, men de kan oftast inte svara med ord. Ögonen är deras tydligaste kommunikationssätt, och så länge man vill förstå så gör man det.


Titta vidare

Back to Top